Detail předmětu

Bouldering

CESA-TV-BOULAk. rok: 2021/2022

Začátečníci si osvojí základní lezeckou techniku, jsou schopni nacvičovat samostatně lehké bouldry, pohybovat se po lezecké stěně. Pokročilí lezci se učí zvládat předem označené bouldry, trénují lezeckou vytrvalost s využitím celého prostoru stěny a využívají k tréninku síly další pomůcky v Bouldercentru jako je lano, hrazda a kampus.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

1

Nabízen zahradničním studentům

Všech fakult

Výsledky učení předmětu

• pochopení základního lezeckého pohybu
• odstranění zásadních chyb v technice začátečníků
• osvojení si a další zlepšování lezecké techniky, síly a silové vytrvalosti, koordinace a obratnos

Prerekvizity

Osobním vybavením, které každý lezec potřebuje, jsou speciální boty "lezečky" (Lezečky musí mít každý student buď vlastní nebo je v omezeném množství lze za poplatek jednorázově zapůjčit v Bouldercentru). Každý lezec dále musí mít vlastní pouze pevné (kulička v gáze) nebo tekuté magnezium (gel v tubách, lahvičkách). Je zakázáno používat práškové (sypké) magnézium. Je dovoleno používat tejpovací pásky a je vhodné nosit vlastní ručník podobně jako do posilovny.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Výuka probíhá ve skupině začátečníků s individuálním přístupem. Jsou využívána praktická cvičení, lezecké hry a bouldering.
Doplňkem k výuce je pro pokročilé lezce možnost se účastnit celoroční VUT Open boulderingové ligy zakončené závodem Boulder Open Air. Po každé soutěži mají studenti možnost využívat značené bouldry pro lezení v průběhu výuky.
Nadstavbou výuky jsou hodiny pro rekreační a kondiční lezení označené jako volnočasové aktivity, zde jsou k dispozici placené skupinové lekce boulderingu - jednorázový kurz v délce 10ti lekcí nebo možnost využít k tréninku zdarma venkovní bouldry v SA PPV.





Způsob a kritéria hodnocení

Zápočet na základě aktivní účasti ve výuce tj. pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině; jsou povoleny 2 neomluvené absence. V souladu se Směrnicí č.17/2019 k výuce tělesné výchovy je předmět hodnocen jedním kreditem.
Omluvy předem emailem garantovi výuky (Daniela.Chlibkova@vut.cz).

Osnovy výuky

• Seznámení se s bezpečností a podepsání souhlasu s podmínkami výuky, seznámení se s náplní výuky a doprovodným programem
• Základní druhy chytů a jejich úchopy: pozitivní, boční a spodní chyty, chyty na tření, stisk, boule, lišta, madlo, uzavřený a otevřený úchop atd. Stupy: kolmo ke stěně, stup na hraně, stup na tření, využití paty, špičky, kombinace stupů.
• Technika lezení: lezecký pohyb. Lezecký krok: fáze přípravy, hlavní fáze, fáze dokončení. Nácvik techniky: rovnováha, pravidlo tří pevných bodů, pravolevá rovnováha. Pozice těla: kozí noha, vysoký krok, nasednutí na patu, široké rozkročení, žabí postoj, „ No hand rest“, vytočení boků.
• Práce s těžištěm, vyvažování těla, technika protitlaků, lezení po struktuře, výměna nohou, balancování na stupech, správný postoj těla, výpony na špičkách
• Lezení v kolmém a převislém profilu, lezení v koutě, na hraně, v převisu, traverzy
• Trénink síly a vytrvalosti pro lezecký pohyb, změna tempa při lezení, lezení poslepu, vnímání postavení nohou a rukou, lezení ve dvojicích, možnosti odpočinku při lezení. Dynamické kroky.
• Hry na lezecké stěně: hry na rozvoj lezeckých dovedností, trénink síly, vytrvalosti i rychlosti pro lezecký pohyb

Učební cíle

Bouldering je formou lezení bez zajištění do relativně bezpečných výšek (5 m) a vyniká dynamikou pohybu, pestrostí polohování částí těla a prací s vlastní hmotností a těžištěm. Přirozeným lezeckým pohybem se rozvíjí síla, silová vytrvalost, posiluje střed těla a duševní kontrola, které lze pak uplatnit při samotném lezení na lezecké stěně nebo v terénu. Součástí lezeckého pohybu jsou silové gymnastické kroky, visy, vzpory, precizní posouvání těžiště a přesná koordinace pohybů. Cílem je celoroční příprava pro všechny lezecké disciplíny, je také vhodný jako doplněk tréninku síly, ohebnosti a obratnosti pro jiné druhy sportů.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině, povoleny 2 neomluvené absence, omluvenky ústně na absence dopředu přímo ve výuce nebo emailem předem nejpozději však do 24,0 hodin po termínu výuky.

V LS 2021/22 z důvodu covidové situace nebude možné nahrazování zameškaných hodin (nelze měnit složení skupin).

 

 

Základní literatura

Flanagan, D. (2013): Bouldering essentials. The complete guide to bouldering. CORDEE LTD. ISBN13 (EAN): 9780956787415 ISBN10: 095678741X (EN)
Peter B. (2011): Bouldering : Movement, Tactics and Problem Solving.. Mountaineers Outdoor Expert. ISBN10 1594855005 (EN)
Sherman, J. (2017): Better Bouldering. Globe Pequot Press. ISBN 10: 1493029274. ISBN 13: 9781493029273 (CS)

Typ (způsob) výuky

 

Cvičení z TV

13 hod., povinná

Vyučující / Lektor