Detail předmětu

Volejbal

CESA-TV-VOLAk. rok: 2021/2022

Předmět je koncipován semestrálně, tréninkové i herní hodiny jsou vypsány pro všechny herní úrovně bez specifikace hodin pro muže a ženy. Výuka probíhá v tělocvičnách Purkyňova s cílem seznámit se se základními herními dovednostmi, technikou a taktikou hry. V hodinách jsou rozvíjeny základní herní činnosti jednotlivce, základní herní kombinace a jejich aplikace při vlastní hře.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

1

Nabízen zahradničním studentům

Všech fakult

Výsledky učení předmětu

Realizace ve zvoleném sportu, zvládnutí základních herních činností jednotlivce ve volejbalu, dovednost aplikovat herní činnosti jednotlivce v základních herních situacích družstva a rozvíjet fyzickou zdatnost a psychickou odolnost hráče.

Prerekvizity

Středoškolské učivo předmětu tělesná výchova

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Skupinová výuka - praktická cvičení vedoucí k rozvoji herních činností jednotlivce i družstva, nácvik technik vedoucích k zvládnutí herních činností hráče při zpracování míče (dvojice, trojice,aj.), rozvoj všech volejbalových dovedností, rozvoj fyzické kondice, rozvoj psychické odolnosti, rozvoj technik práce s vlastním tělem.
Z = nácvik základních herních činností jednotlivce a základního herního systému, znalost pravidel šestkového volejbalu (škola volejbalu).
R/K = rekreační forma volejbalu, bez rozlišení hráčské vyspělosti, předpokládá se základní úrověň herních činností jednotlivce a znalost pravidel šestkového volejbalu
P = tvorba širšího zásobníku herních činností jednotlivce a nácvik jednoduchých herních kombinací, předpokládá se znalost základních útočných a obranných herních kombinací.
V = reprezentační výběr VUT

VOLEJBALOVÁ LIGA = UVL je celoroční amatérská soutěž určená především pro studenty VUT (volnočasová aktivita - nad rámec předmětu nepovinná tělesná výchova).

KURZY - nadstavbová aktivita ve spolupráci s VSK VUT Brno

SPORTOVNÍ REPREZENTACE – zájemci o sportovní reprezentaci školy v systému vysokoškolských přeborů musí kontaktovat garanta sportu a mohou se zapojit do společné přípravy v hodinách pro pokročilé (P) nebo ve speciálně zaměřených hodinách s náborem na začátku semestru (V)

TURNAJE A AKCE - Vánoční hry, Den sportu, aj. (vhodné pro náhradu zameškané výuky)

Způsob a kritéria hodnocení

Zápočet na základě aktivní účasti ve výuce, tj. pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině (jsou povoleny 2 neomluvené účasti). V souladu se Směrnicí č.17/2019 K výuce tělesné výchovy je předmět hodnocen jedním kreditem.

Osnovy výuky

1. BOZP- seznámení se základními pravidly dodržování bezpečnosti v hodinách, při vzniku úrazu, při zjištění závad na sportovišti; výukový plán, doporučený program, podmínky pro zápočet; HČJ a hra.
2. Výukový plán pro 2. – 12. lekci:
• volejbalové střehy a pohyb hráče po hřišti
• nácvik techniky odbití prsty, bagrem
• nácvik útočných činností – lob, smeč
• nácvik obranných činností - blok jednotlivce, dvojblok
• vykrývání jednotlivce, družstva
• nácvik podání
• základní postavení hráčů na hřišti při vlastním útoku
• základní postavení hráčů při vlastní obraně
• řízená hra
• seznámení se základními pravidly volejbalu
• vlastní hra
• hra
• Doplňkový program: zvyšování fyzické kondice, posilování se zaměřením na oslabené svalové partie.
3. Hra a zápočet ve 13. lekci

Učební cíle

Cílem výuky je rozšířit pohybové dovednosti, dosáhnout u studentů zvládnutí základních herních činností jednotlivce i družstva a tyto dovednosti umět uplatnit při vlastní hře. Umět dodržovat základní pravidla při postavení hráčů družstva jak při vlastním útoku, tak při vlastní obraně a zvládat psychicky i fyzicky stresové situace vzniklé při vlastní hře, naučit se předjímat herní situace a dle svých schopností na ně adekvátně reagovat.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině, povoleny 2 neomluvené absence, omluvenky ústně na absence dopředu přímo ve výuce nebo emailem předem nejpozději však do 24,0 hodin po termínu výuky.

V LS 2021/22 z důvodu covidové situace nebude možné nahrazování zameškaných hodin (nelze měnit složení skupin).

 

Základní literatura

BUCHTEL, J., EJEM, M., VORÁLEK, R. Trénink volejbalu. Praha: Karolinum, 2011 (CS)
HANÍK, Z. Volejbal viděno třemi. Praha: GRADA, 2008 (CS)
VOLEJBAL – Císař, Václav – Knihy. ABZ.cz (CS)

Typ (způsob) výuky

 

Cvičení z TV

13 hod., povinná

Vyučující / Lektor