Course detail

Massage and regeneration 1

CESA-TV-MAR1Acad. year: 2023/2024

Subject massage and regeneration I. is mainly devoted to the practical training of classical massage. Each lesson (120 min.) is dedicated to one part of human body, where the student acquires knowledge of (functional) anatomy and physiology of tissues in this area. They will get to know the most common disorders associated with overloading the area and subsequent relaxation training using classical massage and regeneration of these tissues.. Additional knowledge that is important for the application of massages (such as hygiene and ethics) is part of a short theoretical introduction of each lesson.
What you need:
• Slippers - required!
• Large towel - required!
• Replacement clothing - recommended (we work with oil and emulsions)
• Small towel - recommended
• personal oil / emulsion - only if you prefer a brand or product or if you have skin hypersensitivity
• Pillow – recommended
• blanket – recommended for winter

Language of instruction

Czech

Number of ECTS credits

1

Entry knowledge

Not applicable.

Rules for evaluation and completion of the course

Credit - Active participation in lessons (attendance records). 2 unexcused absences allowed.

Pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině, povoleny 2 neomluvené absence, omluvenky ústně na absence dopředu přímo ve výuce nebo emailem předem nejpozději však do 24,0 hodin po termínu výuky.
Náhrada zameškaných a neomluvených hodin vždy po dohodě s vyučujícím přímo v dané specializaci nebo ve vymezených hodinách na Fit centru Machina. O náhradě se provádí záznam do prezenčního archu nebo vyučující vystavuje písemné potvrzení, pokud není k dispozici prezenční arch.
Další možnosti náhrady jsou v blokové výuce, na kurzech a na sportovních akcích CESA (např. Vánoční hry, Den sportu, jednorázové víkendové vzdělávací akce).

Aims

Seznámení s technikou klasické a regenerační masáže a její praktický nácvik.
Gain theoretical and practical knowledge in the field of classical and regenerative massage and other knowledge that is important for the application of massage, such as hygiene and ethics.
Lector::
Ing. Jan Bedáň, e-mail: bedan.j@fce.vutbr.cz

Study aids

Not applicable.

Prerequisites and corequisites

Not applicable.

Basic literature

HANSGUT, Vladimír. Sportovní masáž. Vyd. 1. Brno: Masarykova univerzita, 2009, 22 s. ISBN 978-80-210-4935-2. (CS)
HOŠKOVÁ, Blanka, Simona MAJOROVÁ a Pavlína NOVÁKOVÁ. Masáž a regenerace ve sportu. 2. vydání. Praha: Univerzita Karlova v Praze, nakladatelství Karolinum, 2015, 112 stran. ISBN 978-80-246-3099-1. (CS)
KIMLIČKOVÁ, Monika a Radka DUŠKOVÁ. Masáž a měkké techniky - klasická masáž: studijní materiál pro praktickou výuku předmětu Masáž a měkké techniky u bakalářského oboru Fyzioterapie. V Praze: České vysoké učení technické, 2014, 86 s. ISBN 978-80-01-05646-2. (CS)

Recommended reading

Not applicable.

Type of course unit

 

Physical education course

12 hours, compulsory

Teacher / Lecturer