Detail předmětu

Fitness aktivity - Práce na mobilitě 1

CESA-TV-PNMAk. rok: 2023/2024

Mobilitu (z lat. mobilitas) lze definovat jako schopnost subjektu se pohybovat, a to bez výraznějšího omezení s co nejvyšší efektivitou. Klíčovým slovem této definice je právě slovo omezení, které je často, v případě člověka 21. století, způsobeno moderním „nepřirozeným“ způsobem života. Základními parametry mobility jsou flexibilita a síla.

Předmět Práce na mobilitě I je koncipován tak, aby seznámil praktikanta se základy anatomie lidského těla, vysvětlil základní biomechaniku pohybu a naučil jej správným pohybovým vzorcům. Stavba jednotlivých lekcí je následující: warm-up a stretching hlavních svalových skupin, teoretický úvod ke konkrétnímu pohybu nebo části těla, které jsou je tématem dané lekce, zjištění úrovně mobility a její rozvoj prostřednictvím pohybových her, tělesných úkonů a jejích modifikací, které zvyšují praktikantovu flexibilitu a sílu. Jednotlivé úrovně mobility každého praktikanta budou zaznamenávány pro sledování vývoje mobility, tyto údaje slouží pouze pro osobní účely studentů.

 

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

1

Garant předmětu

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Zápočet na základě aktivní účasti ve výuce, tj. pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině (jsou povoleny 2 neomluvené účasti). V souladu se Směrnicí č.17/2019 K výuce tělesné výchovy je předmět hodnocen jedním kreditem.   
Pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině, povoleny 2 neomluvené absence, omluvenky ústně na absence dopředu přímo ve výuce nebo emailem předem nejpozději však do 24,0 hodin po termínu výuky.

 Nahrazování hodin po dohodě s vyučujícím pouze v jeho hodinách. 

  

Učební cíle

Cílem předmětu Práce na mobilitě I je eliminovat omezení přirozeného pohybu, osvojit si správné pohybové vzorce, pochopit stavbu lidského těla, biomechaniku pohybu a nastavit tak správnou úroveň mobility studenta. 

 

Seznámení studenta s teorií a možnostmi rozvoje mobility v předklonech, úklonech a záklonech, při provádění kliků a dřepů a stoje na rukách, při posilování břišních svalů a mobilizace kyčelního kloubu a protahování svalů dolních končetin.

 

Základní literatura

MYERS, Thomas W. 2009. Anatomy trains: myofascial meridians for manual and movement therapists. 2nd ed. New York: Elsevier. ISBN 978-0-443-10283-7. (CS)
-https://www.youtube.com/watch?v=W0Wr7HsylE0 (CS)
https://www.petrruzicka.com/blog/ (CS)

Typ (způsob) výuky

 

Cvičení z TV

12 hod., povinná

Vyučující / Lektor