Detail předmětu

Funkční trénink

CESA-TV-FCITAk. rok: 2023/2024

Funkční trénink je soubor cviků, které využíváme v každodenním životě. Zásadním rozdílem proti jiným formám cvičení je důraz na správnou techniku provedení. Technika má u funkčního tréninku přednost před počtem opakování nebo délkou trvání cviků.

Upozornění: výuka bude zahájena v týdnu od 4.3. 2024 

 

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

1

Garant předmětu

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Zápočet na základě aktivní účasti ve výuce, tj. pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině (jsou povoleny 2 neomluvené účasti). V souladu se Směrnicí č.17/2019 K výuce tělesné výchovy je předmět hodnocen jedním kreditem.
Pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině, povoleny 2 neomluvené absence, omluvenky ústně na absence dopředu přímo ve výuce nebo emailem předem nejpozději však do 24,0 hodin po termínu výuky.
Cvičení probíhá venku, na workoutovém hřišti. Nutné přizpůsobit oblečení povětrnostním podmínkám. Zákaz cvičení v oblečení s kapucí (viz provozní řád workoutového hřiště).


Učební cíle

Osvojení správných pohybových vzorců od nejjednodušších cviků s vlastním tělem po základní cviky s vybranými pomůckami. Cílem předmětu je naučit se dokonalé provedení každého cviku.


Student po absolvování předmětu ovládá základní cviky s vlastním tělem a umí si sestavit jednoduchý cvičební plán pro vlastní potřebu.

Základní literatura

Boyle, M. (2021). Nový funkční trénink pro sporty (1. vyd.). Budapešť: Zelený kocúr. (CS)
Doležal, M. (2013). Přirozený funkční trénink (1. vyd.). Praha: Grada. (CS)
Petr, M., Hollerová, K., Císařová, L., & Hrnčiřík, J. (2012). Funkční silový trénink (1. vyd.). Praha: Univerzita Karlova v Praze. (CS)

Typ (způsob) výuky

 

Cvičení z TV

12 hod., povinná

Vyučující / Lektor