Detail předmětu

Fyzioprogramy - záda

CESA-TV-ZADAAk. rok: 2023/2024

V rámci předmětu fyzioprogram ZÁDA se studenti seznámí s problematikou bolestí zad a kloubů, které jsou způsobeny sedavým způsobem života (inaktivitou) nebo jednostranným zatížením. Fyzioprogram ZÁDA je určen i studentům po úrazech či operacích páteře a kloubů dolních i horních končetin. Třetí skupinou studentů, pro které je fyzioprogram ZÁDA určen, jsou vrozené vady páteře a kloubů (skolióza, hyperkyfóza, hyperlordóza, výhřezy meziobratlových plotének, spondylolostézy, m. Scheuerman, m. Bechtěrev a další), které se během cvičení kompenzují.

Praktické cvičení navazuje na vstupní vyšetření, které každý student fyzioprogramu ZÁDA absolvuje v úvodní hodině. Studenti se při výuce seznámí s využitím pomůcek pro cvičení svalové síly (therabandy, flexibary), pro rozvoj koordinace (bosu, balanční podložky, gymbaly) a pro uvolnění (míčky, ježci, s-baly, overbaly).

Aktuální rozvrh najdete v informačním systému VUT.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

1

Garant předmětu

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Zápočet na základě aktivní účasti ve výuce, tj. pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině (jsou povoleny 2 neomluvené účasti). V souladu se Směrnicí č.17/2019 K výuce tělesné výchovy je předmět hodnocen jedním kreditem.
Pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině, povoleny 2 neomluvené absence, omluvenky ústně na absence dopředu přímo ve výuce nebo emailem předem nejpozději však do 24,0 hodin po termínu výuky.

Nahrazování hodin po dohodě s vyučujícím pouze v jeho hodinách. 

 





Učební cíle

Výukový program ZÁDA umožňuje studentům získat informace o způsobech kompenzace bolestí zad a kloubů způsobených vrozenou vadou, úrazem i sedavým způsobem života.


Zmírnění jednotlivých dysbalancí pohybového aparátu a zlepšení kondice.

Základní literatura

LAUREN, Mark a Joshua CLARK. Tělo jako posilovna: bible posilovacích cviků vlastní vahou. Bratislava: Timy Partners, 2013, 179 s. ISBN 978-80-89311-36-1. (CS)
NELSON, Arnold G a Jouko KOKKONEN. Strečink na anatomických základech. Druhé, přepracované vydání. Praha: Grada Publishing, 2015, 223 stran. Sport extra. ISBN 978-80-247-5485-7. (CS)

Typ (způsob) výuky

 

Cvičení z TV

12 hod., povinná

Vyučující / Lektor