Detail předmětu

Funkční trénink

CESA-TV-FCITAk. rok: 2023/2024

Funkční trénink (na workoukout hřišti) je soubor cviků, které využíváme v každodenním životě. Zásadním rozdílem proti jiným formám cvičení je důraz na správnou techniku provedení. Technika má u funkčního tréninku přednost před počtem opakování nebo délkou trvání cviků.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

1

Garant předmětu

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Zápočet na základě aktivní účasti ve výuce, tj. pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině (jsou povoleny 2 neomluvené účasti). V souladu se Směrnicí č.17/2019 K výuce tělesné výchovy je předmět hodnocen jedním kreditem.

Pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině, povoleny 2 neomluvené absence, omluvenky ústně na absence dopředu přímo ve výuce nebo emailem předem nejpozději však do 24,0 hodin po termínu výuky.

Nahrazování hodin po dohodě s vyučujícím pouze v jeho hodinách. 

.




Cvičení probíhá venku, na workoutovém hřišti. Nutné přizpůsobit oblečení povětrnostním podmínkám. Zákaz cvičení v oblečení s kapucí (viz provozní řád workoutového hřiště).


Učební cíle

Osvojení správných pohybových vzorců od nejjednodušších cviků s vlastním tělem po základní cviky s vybranými pomůckami. Cílem předmětu je naučit se dokonalé provedení každého cviku.


Studen po absolvování předmětu ovládá základní cviky s vlastním tělem a umí si sestavit jednoduchý cvičební plán pro vlastní potřebu.

Základní literatura

Boyle, M. (2021). Nový funkční trénink pro sporty (1. vyd.). Budapešť: Zelený kocúr. (CS)
Doležal, M. (2013). Přirozený funkční trénink (1. vyd.). Praha: Grada. (CS)
Petr, M., Hollerová, K., Císařová, L., & Hrnčiřík, J. (2012). Funkční silový trénink (1. vyd.). Praha: Univerzita Karlova v Praze. (CS)

Typ (způsob) výuky

 

Cvičení z TV

13 hod., povinná

Vyučující / Lektor