Detail předmětu

Fyzioprogramy – FitPainFree®

CESA-TV-FPFAk. rok: 2023/2024

Zdravotní cvičení s využitím metody FitPainFree® (FPF), které je zaměřené na prevenci vzniku bolesti či úlevu od bolestí, kompenzaci, aktivaci a přípravu svalů pro další sporty. Tato metoda cvičení slouží k izolovanému posílení a protažení svalů, k nápravě svalových dysbalancí a korekci kloubních spojení. Nejedná se primárně o komplexní cviky, ale spíše jednoduché cviky, které aktivují jednotlivé svaly. Cílem metody FPF je naučit používat svaly vědomě a tím rychle ulevit od bolestí.
Náplň cvičení: mobilizace, protažení, aktivace a posilování za účelem vyrovnání svalové dysbalance, která může být příčinou bolesti. V rámci Metody FPF se využívá cvičení pomocí vlastní váhy lidského těla a gravitace. Prostředkem jsou jednoduché a efektivní cviky na podložce, s pásky a bloky.
Výuka předmětu Fyzioprogram – FitPainFree® je organizována formou praktické výuky v malých skupinách do 10 osob. V případě potíží při cvičení v průběhu semestru je doporučena individuální konzultace s odborníkem.
Školitel metody FitPainFree®, individuální lekce: PaedDr. Hana Toufarová
Kontakt: hana@fitpainfree.com

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

1

Garant předmětu

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Zápočet na základě aktivní účasti ve výuce, tj. pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině (jsou povoleny 2 neomluvené účasti). V souladu se Směrnicí č.17/2019 K výuce tělesné výchovy je předmět hodnocen jedním kreditem.
Pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině, povoleny 2 neomluvené absence, omluvenky ústně na absence dopředu přímo ve výuce nebo emailem předem nejpozději však do 24,0 hodin po termínu výuky.

Nahrazování hodin po dohodě s vyučujícím pouze v jeho hodinách. 

 

 

 

Učební cíle

Kompenzace jednostranné zátěže v důsledku sedavého způsobu života, přetížení pohybového aparátu a nastavení vhodných pohybových návyků metodou FitPainFree® (FPF). Cílem cvičení je prevence či úleva od bolestí (zad, ramen, kyčlí apod.) způsobených nevhodnými pohybovými stereotypy.
Realizace studenta ve zvolené sportovní specializaci, vytvoření kladného vztahu k pohybovým aktivitám, zvládnutí správné techniky provedení jednotlivých cviků s vědomou korekcí pohybu za účelem prevence vzniku bolesti nebo úlevy od bolesti. Výukový program FPF umožňuje studentům získat informace o způsobech kompenzace přetížení pohybového aparátu. Toto cvičení je vhodné jako kompenzace specifického tréninku vrcholových sportovců i pro studenty, kteří s pohybem teprve začínají.

Typ (způsob) výuky

 

Cvičení z TV

13 hod., povinná

Vyučující / Lektor