Detail předmětu

Pěší turistika

CESA-TV-TURAk. rok: 2023/2024

Předmět je organizován jako nepovinný předmět. Umožňuje studentů seznámení nebo prohloubení znalostí a dovedností z pohybu a pobytu v přírodě. Studenti se prakticky seznámí se základním druhem turistiky a prostředím vhodným pro turistiku v okolí Brna. Studenti absolvují předmět formou blokové výuky. Pro každý semestr jsou připraveny 3 vycházky každý semestr v rozsahu 5 – 6 hodin.
Pěší turistika semestrální výuka, termíny a trasy:
1. Okolo Brněnské přehrady, 17 km
Předběžný termín:  23.9.
2. Moravský kras, Adamov – Jedovnice 18-19 km
Předběžný termín: 7.10.
3. Babí lom a Útěchovské lesy 18-19 km
Předběžný termín:  21.10.
Bližší informace dostanou všichni přihlášení studenti mailem týden před akcí. Termíny se můžou změnit po vzájdmné domluvě.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

1

Garant předmětu

Vstupní znalosti

alosti a dovednosti na úrovni předmětu tělesná výchova na střední škole.

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Zápočet na základě aktivní účasti ve výuce, tj. pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině (jsou povoleny 2 neomluvené účasti). V souladu se Směrnicí č.17/2019 K výuce tělesné výchovy je předmět hodnocen jedním kreditem.
Pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině, povoleny 2 neomluvené absence, omluvenky ústně na absence dopředu přímo ve výuce nebo emailem předem nejpozději však do 24,0 hodin po termínu výuky.

Nahrazování hodin po dohodě s vyučujícím pouze v jeho hodinách. 

 

 

 

Učební cíle

Zdokonalení zdatnosti, dovedností a znalostí studentů o pohybu a pobytu v přírodě, upevnění zdraví. Seznámení studentů s možnostmi pěší turistiky jako vhodného prostředku pro volný čas.
Výukový program je postaven na základech moderních poznatků o přípravě a realizaci akcí pěší turistiky. Cílem je vytváření návyku k potřebě relaxace, regenerace a kompenzace sedavého zaměstnání a udržení rovnováhy mezi duševním a fyzickým zatížením, jako základního preventivního způsobu prevence zdraví. Poznání významných přírodních a kulturně historických míst v okolí Brna.

Základní literatura

Korvas, P. a kol. (2007) Aktivní formy cestovního ruchu. FSpS MU, Brno 2007 (CS)
Průvodci v okolí Brna (CS)

Typ (způsob) výuky

 

Cvičení z TV

13 hod., povinná

Vyučující / Lektor