Detail předmětu

Fitness aktivity - Fyzio jóga

CESA-TV - FJAk. rok: 2023/2024

Styl lekcí je postaven na metodě LYT, která byla založena americkou fyzioterapeutkou Larou Heimann. LYT yoga se zaměřuje na optimalizaci pohybu pro moderního člověka, aby byl pro nás pohyb radost, lék a inspirace dlouhodobě a udržitelně. Přiblížime si základy anatomie lidského těla, naučíme se o různých kompenzacích, které si naše těla adaptovala, aby stačila rychlosti moderního světa. Naučíme se tyto kompenzace rozpoznat a redukovat pomocí různých praktických tipů a cviků, abychom mohli světem kráčet vzpřímení. Protože správne držení těla a optimalizace pohybu pro naše tělo (a jeho specifika) není jen o pěkné postavě, je to o ENERGII, ZDRAVÍ a celkové SPOKOJENOSTI! Vždyť přece když se cítíme dobře ve vlastním těle a naše pohyby jsou efektivnější, hned máme více energie a radosti, kterou můžeme využít a dělat co nás naplňuje. 

POZN. : Nutné: nosit vlastní ručník na podložku. 

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

1

Garant předmětu

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Zápočet na základě aktivní účasti ve výuce, tj. pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině (jsou povoleny 2 neomluvené účasti). V souladu se Směrnicí č.17/2019 K výuce tělesné výchovy je předmět hodnocen jedním kreditem.  
Pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině, povoleny 2 neomluvené absence, omluvenky ústně na absence dopředu přímo ve výuce nebo emailem předem nejpozději však do 24,0 hodin po termínu výuky.

 Nahrazování hodin po dohodě s vyučujícím pouze v jeho hodinách. 

 

Učební cíle

Fyzio jóga se zaměřuje na správné držení těla a optimalizaci pohybových vzorců. V lekcích posilujeme hluboký stabilizační systém CORE a hledáme celkovou stabilitu. Na stabilních základech pak budujeme mobilitu a flexibilitu. Budeme plynout v různych rovinách pohybu, poznávat vlastní tělo a jeho specifickou anatomii a učit se respektovat jeho možnosti a rozsahy. 

Typ (způsob) výuky

 

Cvičení z TV

12 hod., povinná

Vyučující / Lektor