Detail předmětu

Dračí lodě

CESA-TV-DLAk. rok: 2023/2024

Jízda na dračích lodích je nezapomenutelným prožitkem a skvěle rozvíjí schopnosti týmové spolupráce. Její krása spočívá v jednoduchosti pohybu, v týmovém duchu a mystické atmosféře bájných draků. Kouzlo jízdy na dračích lodích je především v tom, že díky sehrané posádce se skoro patnácti-metrová dvoutunová loď dokáže řítit po vodní ploše jako bájné lodě Vikingů. Emoce a adrenalin spolu s vyplavenými endorfiny vytváří tým, který dokáže vše. Být součástí týmu je nádherný a nenahraditelný pocit. Dračí lodě přímo vybízejí k této aktivitě. Kde jinde se během tréninku sehraje posádka a jako tým si užívá radost z pohybu na čerstvém vzduchu s ostatním kolegy v jedné lodi než na dračí lodi. 

Osnova: Zásady bezpečnosti jízdy na dračí lodi Právní předpisy pro pohyb na vnitrozemních vodách Historie dračích lodí Význam jednotlivých pozic v lodi na pohyb lodi Zásady rozložení posádky v lodi Rozcvička před tréninkem Manipulace s lodí a příslušenstvím na břehu (vložení lodě na vodu) Technika nasedání do lodě Technika jízdy na tekoucí vodě – řeka Svratka Nasednutí do lodě Odrazit Přistát Otočení lodě (oba směry) Rovnováha v lodi Správné použití pádla a jeho fáze (zasazení, záběr, vyjmutí, návrat) Jízdy po částech posádky (dvojice, skupinky, celá posádka) Trénink startů Trénink na krátkou trať Trénink na dlouhou trať Intervalové tréninky Vysednutí z lodě Manipulace s lodí a příslušenstvím na břehu (vytažení a uklizení lodí z vody) Kompenzační cvičení po tréninkové jednotce Doporučení pro samostatné cvičení v rámci přípravy pro pádlující sporty 

Dračí lodě – Loděnice Jundrov (sezonní sport – 8 týdnů)

Upozornění: výuka začíná v týdnu od 4.3. 2024

Výuka: PO a ST 16.30 – 18.00

 

 

 

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

1

Garant předmětu

Vstupní znalosti

Uplavat nejméně 100m, základní pohybová schopnost – úroveň předmětu tělesná výchova na střední škole nejsou potřeba žádné zkušenosti s jízdou na lodích.

Oblečení a obuv do vody.

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Zápočet na základě aktivní účasti ve výuce, tj. pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině (jsou povoleny 2 neomluvené účasti). V souladu se Směrnicí č.17/2019 K výuce tělesné výchovy je předmět hodnocen jedním kreditem.
Pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině, povoleny 2 neomluvené absence, omluvenky ústně na absence dopředu přímo ve výuce nebo emailem předem nejpozději však do 24,0 hodin po termínu výuky. 

Nahrazování hodin po dohodě s vyučujícím pouze v jeho hodinách. 

 

Učební cíle

Student bude po ukončení kurzu schopen zvládat techniku jízdy na dračí lodi jak pro rekreační, tak i pro případné soutěžní vyžití. Dále se naučí potřebná kompenzační cvičení po ukončení tréninku, případně po soutěžní jízdě. Bude obeznámen s právními předpisy pro pohyb na vnitrozemních vodách. Souběžně s tímto si studentu zdokonalí svoji fyzickou i psychickou kondici .

Výsledky učení předmětu: Zvládnutí jízdy na dračí lodi na otevřené – tekoucí vodě. Znalost potřebné legislativy pro pohyb na vnitrozemních vodách. Povědomí o bezpečné plavbě na lodi, zvládnutí základních pohybových prvků pádlem. Student bude dále schopen samostatného rozcvičení před plavbou a kompenzačních cviků po plavbě. 

Typ (způsob) výuky

 

Cvičení z TV

12 hod., povinná

Vyučující / Lektor